Confidențialitatea Online – de ce este importantă și cum să te protejezi

Iată un citat care explică foarte pe scurt de ce este importantă confidențialitatea online (engl. „online privacy”)

„În ultimele 16 luni, dezbătând această problemă în diverse locații pe glob, de fiecare dată cineva mi-a spus: ‘Eu nu îmi fac griji de violare a confidențialității pentru că nu am nimic de acuns.’ De fiecare dată le răspund în același fel. Iau un pix, scriu adresa mea de email și le spun: ‘Aici este adresa mea de email. Când ajungeți acasă vă rog să îmi dați un email cu toate parolele pentru toate adresele de email, nu doar cele frumoase și respectabile pe care le folosiți la seriviciu, ci toate conturile, pentru că vreau să le parcurg, să văd ce faceți online, să citesc ce vreau să citesc și apoi să public ce mi se pare interesant. Până la urmă, dacă sunteți un om bun, dacă nu faceți nimic rău, nu aveți nimic de ascuns, nu?” Nici o persoană nu mi-a acceptat oferta până acum.” (Glenn Greenwald in Why privacy matters – TED Talk)

Acest argument: „nu fac nimic greșit, deci nu am nimic de ascuns” poate fi foarte ușor demontat dacă îl privești dintr-un alt punct de vedere. De ce guvernul are secrete și se ascunde de populație? De ce există acele „acorduri de confidențialitate” (NDAs) între corporații sau între corporații și angajați? Dacă nu fac nimic rău, atunci de ce aceste entități se ascund în spatele secretizării în timp ce neagă acest drept omului de rând spunându-i că este „o persoană rea dacă are ceva de acuns”.

Contra argumentul este că guvernele și corporațiile au nevoie să își țină datele secrete pentru a se apăra împotriva amenințărilor și/sau competitorilor. Și atunci de ce nu se aplică acest argument și pentru noi oamenii? Există amenințări și competitori care ne vizează și pe noi, dar totuși, dacă ne apărăm, dacă „avem ceva de ascuns”, înseamnă ca facem ceva rău. Și ce faci când ai nevoie să te aperi de un guvern care a devenit corupt și face abuz de putere, sau de o corporație care abuzează datele private pe care i le-ai dat în grijă, conștient sau nu.

Sau poate crezi că nu există guvernări corupte sau corporații care ar face orice pentru profit?

Dacă ai urmărit saga lui Edward Snowden (și a altora similari: WikiLeaks, Bradley Manning) atunci înțelegi mult mai bine până la ce nivel a ajuns spionajul online.

Ce se poate face?

Din păcate, Internetul nu a fost construit pentru a face față acestor provocări. Multe funcționalități sunt necesare pentru buna funcționare a site-urilor. De exemplu, acele „cookies” sunt folosite ca să nu fie nevoie să introduci parola de acces de fiecare dată când încarci o pagină privată. Problema este ca aceste funcționalități care au fost create pentru a face navigarea online mult mai ușoară și mai rapidă, au ajus să fie abuzate de diverse entități, într-un mod invizibil și uneori extrem de greu de evitat.

Există totuși experți îngrijorați, care găsesc tot felul de soluții ingenioase pentru a rezolva aceste probleme. Chiar dacă nu poți fi complet anonim online, măcar devi conștient de cât de vizibil ești și cât de multă informație personală este culeasă despre tine.

Ca recomandări simple:

– nu instalați și nu folosiți Flash – mai toate paginile web au început să migreze către tehnologii mai sigure decât Adobe Flash

– foloșiti un browser care ține cont de confidențialitatea online. Browser-ul recomandat este Firefox de la Mozilla. Atenție: Google Chrome face multe lucruri „pe ascuns”, dintre care ultima găselniță este posibilitatea de a-ți activa microfonul să asculte ce se vorbește. Această funcționalitate este foarte utilă daca chiar vrei să dai comenzi verbale calculatorului, însă activarea pe ascuns a microfonului deschide prea multe portițe spre abuz. Pentru un nivel și mai ridicat de anonimizare puteti folosi Tor.

– după ce instalați Firefox trebuie să vă securizați browserul instalând câteva extensii care ajută la păstrarea confidențialității online. Aceste extensii sunt: NoScript, uBlock Origin, Disconnect, Self-Destruct Cookies și Random Agent Spoofer. Ar mai fi și HTTPS Everywhere, dar nu sunt încă convins că funcționează așa cum se zice în „reclamă” și momentan eu nu l-am instalat.

(Sursa acestor instrumente și multe alte informații utile: https://www.privacytools.io/ )

Problemă: „Toată chestia asta este atât de complicată!! Argh….!!!”

Din păcate sunt de acord. Eu lucrez în domeniu IT și tot mi-a luat ceva timp să instalez și să configurez aceste extensii de securitate. Deci înțeleg foarte bine frustrarea, dar cred că se merită efortul de învățare.

Este foarte posibil ca imediat după instalare să nu mai meargă nimic! Paginile să nu se mai încarce, să apară tot felul de avertismente de zici ca a luat-o calculatorul razna. Este NORMAL! Nu te panica, respiră adânc și ai răbdare. Va trebui să petreci ceva timp configurând aceste extensii să NU blocheze site-urile în care ai încredere și pe care le vizitezi zilnic, dar să blocheze restul. Eu am fost șocat de cât de multe chestii blochez acum, care nici nu știam că există…

Deși am scris acest articol mai mult pentru mine, să îmi fixez mai bine în minte ce am descoperit, sper că și alții îl vor găsi util, și îl vor folosi pentru o mai bună securitate online.

Voi încerca să răspund la înrebări și să ajut în limita timpului disponibil, pe oricine vrea să își configureze browserul pentru o mai bună confidențialitate online, dar a întâmpinat probleme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *