Recomandare de carte: „Confesiunile unui Asasin Economic” de John Perkins

John-Perkins-Confesiunile-unui-asasin-economic2„Confesiunile unui Asasin Economic” este o carte documentar. Autorul, John Perkins, a avut profesia speciala, si culmea: complet legală, de a destabiliza economia țărilor în dezvoltare prin îndatorarea financiară către marile instituții de creditare: Banca Mondială și FMI (Fondul Monetar Internațional).

Deși conținutul acestei cărți nu a fost nou pentru mine, m-a surprins nivelul de detaliu al prezentării și sursele de documentație disponibile pentru a susține această mărturie.

Dacă vei citi această carte, vei observa că, deși se discută despre Indonezia, Venezuela, Panama și Orientul Mijlociu, situația este surprinzător de asemănătoare cu ce s-a întâmplat în Romania în ’89 și în anii ce au urmat.

Veți descoperi cine au fost adevărații câsțigători după instalarea capitalismului.

Cartea este scrisă ca o confesiune și a fost interesant să urmăresc procesele de conștiință pe care și le făcea Perkins când își oferea „ajutorul” către țarile nevoiașe. La suprafață totul era idilic. Sume imense de bani erau pompate în economia unei țări pentru a o scoate din sărăcie, pentru o a moderniza și o aduce în lumea secolului XX. Ce ar putea fi rău in asta?

Partea ascusă a fost că planul era creea în așa fel încât toți banii să fie scoși din țară și datoria să nu poată fi plătită niciodată. Aceste lucruri erau impuse prin condițiile de finanțare.

Rezultatul era o înflorire a economiei, dar ai căror beneficiari erau interese străine și doar câteva familii locale trădatoare. Săracii deveneau și mai săraci ajugând să lucreze în condiții mizere în cadrul unei corporații, pierduși casele și pământurile.

Da, pe hârtie era o creștere economică, însă „pe stradă” se moare de foame. Îți sună familiar?

Desigur, nimic din toate astea nu ar fi fost posibil dacă noi oamenii nu am fi atât de lacomi. Dacă nu ne-ar sticli ochii după bani și dacă am lua în considerare efectul pe termen lung al deciziilor noastre.

Vă recomand cu căldură această care, va răspunde la multe întrebări și va aduce lumina în situații care par foarte încâlcite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *