Un car de bile negre pentru Creative!!

Acum mulți ani am cumpărat de la Creative un sistem de sunet „surround 5.1” și după ce l-am instalat nu mi-a părut rău!

Asta se întâmpla pe vremea când calculatoarele nu aveau plăci de sunet încorporate și dacă tot era să-mi iau ceva am zis să-mi iau ceva bun…

Și așa am luat o placă Creative Audigy 2 ZS. Foarte mulțumit am fost de ea, de sunet, de software, de setări, de calibrările pe care puteai să le faci.. ce mai… o bijuterie! Și arată și bine 😀

A trecut vremea și m-am mutat de la Windows XP la Window 7! (cu greu…). Am mai schimbat și placa de bază la calculator, că cea veche nu mai făcea față cerințelor mele, dar am păstrat placa de sunet Creative, pentru sistemul 5.1.

La instalarea lui Windows 7 nu am găsit driveri pentru placa Creative :(… Tristețe! Eram așa de supărat că am vrut să pun Windows XP la loc. După ce auzi un sunet clar nu mai poți suporta hâșăitul unei plăci „on-board” sub nici o formă… Windows XP nu mergea pentru că nu recunoștea componentele cele noi…

Cu chiu cu vai am găsit niște driveri de Vista pe care i-am instalat și am avut din nou sunet. Însă toate programele de configurare pe care le aveam pe XP nu mai mergeau pe Windows7.

Tot jucându-mă eu cu placa am văzut că portul de microfon nu mai merge și că sistemul poate deveni instabil dacă tot umblu la setările plăcii, așa că am găsit ceva ce mergea și am lasat-o așa urmând să cumpăr o altă placă când se va ivi ocazia. Eram convins că tot umblând la ea, o stricasem!

Ca să scurtez povestea, după ce am mai testat niște plăci care au fost oribile! (da Asus Xonar, la tine mă uit!) m-am hotarât să comand tot o placă Creative model nou. Zis și făcut, am pus comanda în Anglia, că la noi nu aveau, și apoi am început să mă documentez despre cum se instalează noua placă și la ce să mă aștept. Creative cam are probleme cu softul și driverii, așa că vroiam să fiu pregătit…

Când ce să văd?… mulți oameni pe net se luau de Creative pentru că au creat în mod deliberat driveri cu probleme astfel încât plăcile mai vechi să nu mai funcționeze pe siteme noi!

Inițial am zis că or fi niște „frustrați” care nu au ce face și se iau de firma asta de renume din plictis! Dar citind mai departe am dat peste un programator Daniel, care a „desfăcut” driverii și programele de la Creative și a găsit acolo cod scris deliberat ca placa să nu mai meargă pe sisteme noi, și anumite funcții să fie dezactivate…

Acest Daniel a mers chiar mai departe și a „reparat” acești driveri și programe practic aducând la viața plăcile vechi. A avut așa un succes că cei de la Creative au găsit de cuviință să-l amenințe legal! „Cine ești tu mă să ne repari noul softurile stricate intenționat și să ne afectezi astfel vânzarea noilor plăci care nu fac nimic în plus?! Hă? Nemernicule!…”

Într-o stare aproape febrilă am început să caut să văd dacă a mai rămas ceva în picioare din munca acestui Daniel și… bingo!!! am găsit un pachet de driveri pentru „plăcuța mea” reparați de el să meargă pe Windows 7, 64 de biți.

Cu pulsul mărit, i-am downloadat, și i-am instalat… Oroare!! Nu se mai auzea surround! Nu m-am panicat și m-am gândit că poate nu sunt făcute bine setările. Am deschis programul de configurare și am găsit acolo toate opțiunile care mi-au lipsit atât de mult de când am făcut upgrade… toate și încă câteva în plus.

Am meșterit eu la setări și am readus 5.1 la viață. M-am gândit că să încerc și microfonul… poate cine știe… bârâiturile alea erau de la driveri?!

Am băgat microfonul în placă… am mișcat mouseul.. nu s-a blocat… semn bun! Înainte dacă umblam la placă adio sistem! Am pornit programul de înregistrare și am început să vorbesc. Indicatorul de volum țopăia într-una, deci ceva se întâmpla.

Stop… play…. și ce să vezi domnule!!! Mă aud clar și tare!!

PLACA DE SUNET NU AVEA NICI O PROBLEMĂ! Mergea aiurea din cauza driverilor proști făcuți de Creative!

Încerc acum să anulez comanda pentru placa nouă și sper să nu mai am nevoie vreodată de ceva de la Creative!!! Au fost incredibil de neserioși să „strice” o placă din soft, și să mai facă și scandal când cineva i-a prins cu pantalonii jos și a încercat să repare problema…

Urât din partea voastră Creative!!! Foarte urât!!!

Înțeleg că e presiunea mare pe voi, să faceți profit să vindeți, să vindeți, să vindeți… dar chiar așa de jos ați ajuns?!

Acum că placa a „înviat” pot să econimisesc niște bani și m-am și convins că nu are nici un defect. Asta e… dacă au greșit și au făcut un produs foarte bun care durează de peste 10 ani ce să le fac :)? Nota 10 inginerilor și nota 2 celor de la marketing! (Și nota 4 softiștilor care au acceptat măgăria asta.)

Daca ai un sistem 5.1 sau 7.1 uite aici o super demonstrație pentru ce poate să facă: 5.1 THX Demo

Sursa în engleză pentru peripețiile lui Daniel: http://www.wired.com/gadgetlab/2008/04/daniel_k-who-fi/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *