Recomandare carte: Silent Weapons for Quiet Wars

Tocmai ce am terminat de citit o carte interesantă scrisă probabil de Hartford Van Dyke[1]

Cartea se numește Silent Weapons for Quiet Wars 

Se pare că niște oameni mai deștepți decât noi și-au dat seama că pot modela procesele economice folosind modele și teorii din electronică sau fizica mecanică.

De ce este acest lucru important?!

Foarte simplu: găsirea unui model viabil pentru procesele economice îți permite să faci două lucruri:

1) să prezici cu precizie starea sistemului în viitor (rezolvând doar niște ecuații matematice)

2) să determini ce influențe trebuie să aplici și unde pentru a aduce sistemul în starea dorită de tine (cred că nu e nevoie să mai explic valoarea acestui lucru…)

Câteva citate din carte (în traducere liberă) pentru a-ți trezi interesul:

Despre familie:

„Pentru a ajunge la acest grad de conformism, unitatea familială a clasei de jos trebuie dezintegrată printr-un proces de creștere a gradului de ocupare a părinților și prin introducerea unor centre operate de guvern, de îngrijire a copiilor cu părinții ocupați.

Educația pentru clasa de jos trebuie să fie de cea mai proastă calitate, astfel încât prăpastia ignoranței care separă clasa de jos de elite să fie și să rămână de neînțeles pentru clasa de jos”

Îți sună familiar? Ai prietene mămici care după câteva luni de la naștere sunt forțate să revină la muncă? Copilașul stă mult timp singur? Pe la gradinițe? Sau crescut de un om străin? 

Despre politică:

„Principalul motiv pentru care cetățenii individuali ai unei țări creează o structură politică este o dorință din subconștient de a perpetua dependența lor din copilărie de părinți. Adică, ei vor un Dumnezeu uman care să elimine tot riscul din viața lor, care să-i mângâie pe cap, să le sărute vânătaile, să pună pâine pe masă, să le îmbrace trupurile, să-i pună la culcare și să le spună că totul va fi bine a doua zi când se trezesc.

Cererea publicului este incredibilă, și atunci Dumnezeul uman, politicianul, satisface această cerere incredibilă cu promisiuni incredibile de luni și stele fără să se țină vreodată de cuvânt. Deci cine este mincinosul cel mare? publicul? sau ‘nașul'”

Gândește-te bine la asta data viitoare când mergi la vot… 

Iar dacă ai copii fii atent cum îi crești! Îi înveți să gândească liber și critic? Îi ajuți să devină independenți și să aibă încredere in ei? Fii atent! Presiunea de a te conforma este foarte mare…

Despre responsabilitate:

„Majoritatea oamenilor și-ar dori să subjuge sau să omoare alte ființe umane care le deranjează viața de zi cu zi, dar nu vor să fie siliți să facă față dilemelor morale și religioase ale unui asemenea act direct! Prin urmare, ei pasează munca murdară altora (inclusiv propriilor copii) pentru a-și păstra mâinile curate de sânge. Se agită pentru drepturile animalelor și pentru tratamentul lor inuman iar apoi se pun la masă unde mănâncă un hamburger delicios de la abatorul văruit din spatele blocurilor unde nu-l vede nimeni. Dar poate mai ipocrită este plata taxelor care finanțează o asociație profesională de asasini plătiți cunoscuți sub numele colectiv de politicieni, și apoi se plâng despre corrupție în guvern.”

Despre serviciul militar:

„Foarte puține tehnici de modificare a comportamenutlui sunt atât de eficiente pe cât este serviciul militar obligatoriu. Un scop primar al serviciului militar și al altor instituții similare este să inoculeze, prin intimidare, în tinerii bărbați, convingerea că guvernul este omnipotent.[…]

Serviciul militar este o instuție de sacrificiu și sclavagism obligatoriu, creeată de bărbații mai în vârstă și cei bătrâni cu scopul de a forța tinerii să facă munca publică murdară. Totodată îi face pe tineri la fel de vinovați ca și bătrânii, și deci practic anulând riscul ca cei tineri să-i critice pe cei bătrâni: ‘Stabilizator Generațional’. Acesta este prezentat și vândut publicului ca serviciu „patriotic/național”

Despre abdicarea puterii de gândire:

„Cei care nu își folosesc creierul nu sunt cu nimic mai buni decât cei care nu au creier, și această hoardă de meduze, tată, mamă, fiu și fiică devin simple animale de povară.”

6 păreri la “Recomandare carte: Silent Weapons for Quiet Wars

  1. Ilie

   Clasa politica nu poate fi inlocuita cu altceva, pentru ca orice am pune va deveni noua clasa politica.

   Singura schimbare care se poate face pleaca de la individ in sus si nu de la guvern in jos.

   Dupa parerea mea clasa politica actuala este un simptom concentrat al nepasarii noastre si al lipsei noastre de atentie, si in nici un caz o cauza!

   Ca solutie nu pot decat sa recomand cui doreste si se crede in stare sa devina un om complet.

   Sa studieze cum functioneaza lumea si sa se studieze pe sine insusi. Sa fie macar deschis la ideea ca ce se invata in scoala nu este complet si uneori nici macar adevarat.

   O buna parte din blogul asta indica in directia in care eu cred ca trebuie sa mergem, insa si eu sunt abia la inceput de drum si nu prea imi permit sa dau sfaturi concrete.

   Pentru cine vrea sa se documenteze si sa traga propriile concluzii ii recomand sa inceapa cu acest eseu: http://calatoriecatrecentru.com/articole/chei_catre_abundenta.php

   Iar apoi sa continue cu lucrarile lui Buckminster Fuller si Noam Chomsky.

   Trebuie sa avertizez totusi cititorul ca este munca grea si care cere atentie si motivatie destul de puternica.

   Răspunde
 1. Ela Iliesi

  si nu-mi zice ca nu ar trebui pus nimic fiindca sunt in cautare de o solutie, „nimic” e usor de zis dar.. fara sanse de succes in Romania lui 2013. Iar eu chiar m-as incumeta la un proiect

  Răspunde
  1. Ilie

   Dupa cum ziceam, pentru a fi un activist de succes trebuie ca mai intai sa intelegi bine problema, ca sa stii unde sa actionezi 🙂

   Cred ca pe blogul tau citeam ca degeaba punem noi plastic la plastic, sticla la sticla, daca cei de la gunoi le amesteca pe toate la un loc si apoi cer bani pentru „reciclare”. Aceasta forma de activism, desi laudabila, este in van… cred ca intelegi ce vreau sa zic 🙂

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *