Unde s-au dus banii?

Fiecare dintre noi are în buzunar o gaură invizibilă prin care pierdem bani.

Voi spune acum un cuvânt care produce somn și plictiseală instant și te face să cauți telecomanda: inflație.

În spatele acestui termen tehnic se ascunde un aspect foarte important și care te priveștie pe tine personal, dacă te interesează banii. Așa că îți recomand să-l înțelegi cât mai bine cu putință, mai ales că este foarte simplu!

Pe scurt, inflația face ca banii tăi să-și piardă din valoare, lucru pe care tu îl percepi ca „creștere a prețurilor”.

Fii foarte atent cum îți folosești minea și cuvintele! Nu spune „s-a scumpit pâinea”, ci recunoaște adevărul: banii pe care îi ți în mână valoreaza mai puțin. Poate ți se pare un joc de cuvinte inutil, dar recunoaște acest adevăr  de câteva ori și o să înțelegi alt aspect important: problema nu este la producătorul de pâine ci la banii pe care tu îi ți în mână. O să întelegi că inflația este principalul factor care determină creșterea prețurilor.

Probabil îți amintești când am trecut de la ROL la RON? și am taiat 4! zerouri. Pâinea a plecat la de 50 bani, a și ajuns la 5,000 de lei, iar apoi după „corecție” a revenit la 50 de bani. S-a scumpit pâinea? Nu. Ce s-a întâmplat este că valoarea leului românesc s-a micșorat de 10,000 (zece mii) de ori! (Și nu doar odată…)

Înțelegi acum de ce pensia lu’ bunicu este ridicolă? Când era el tânăr a pus bani de-oparte în fondul de pensii, dar acei banii acum valorează de 10,000 de ori mai puțin…

Sper că te-am lămurit de ce inflația este un concept foarte important, pe care trebuie să-l înțelegi.

Explicațiile din cartea de economie și din dicționar sunt tehnice, plictisitoare și fară folos, pentru că ascund realitatea.

Îți ofer mai jos o explicație foarte simplă, de principiu, a inflației.

Să ne imaginăm că avem o grămadă de 10 bani și o gramadă de 20 de pâini. Cu toți banii pot cumpăra toată pâinea. Înseamnă că 1 Ban poate cumpăra 2 pâini. Asta se numește putere de cumpărare a banului. Și in exemplul nostru 1 Ban are puterea să cumpere 2 pâini.

Inflația, mărește grămada de bani, fără să mărească și grămada de pâine. De exemplu, să zicem că inflația a mărit grămada de bani la 20 de bani. Înseamnă că acum 1 Ban poate cumpăra doar 1 pâine. Pare că „pâinea s-a scumpit”, dar ce s-a întâmplat defapt este că Banul și-a pierdut din valoare!

Să mergem mai departe și să-l cunoaștem pe Ghiță. În timpul în care 1 Ban putea cumpăra 2 pâini, Ghită, om muncitor, a strâns bani pentru „zile negre”. A muncit, a muncit și a muncit și a adunat o grămajoară de 4 Bani! Ghiță stă acum relaxat, pregătit de pensie, pentru că știe că 4 Bani or să poată cumpăra 8 Pâini, mai mult decât suficient.

Mergem un pic în viitor și inflația a mărit grămada inițială de bani, cum am zis, de la 10 Bani la 20 de Bani. Înseamnă că acum 1 Ban cumpăra doar 1 Pâine. Ghiță, cu cei 4 Bani ai lui, poate acum cumpăra doar 4 Pâini. Va trebui să facă un pic de regim… dar se va descurca…

Peste câțiva ani, inflația crește din nou grămada de bani la 40 de Bani. Deci acum 1 Ban cumpăra doar o jumătate de pâine, sau altfel spus, 2 Bani cumpară  1 Pâine. Pare că s-a scumpit pâniea, dar defapt puterea Banului a scăzut de 4 ori. Acum Ghiță, cu economiile lui, poate cumpăra doar 2 Pâini, și își dă seama că va muri de foame.

Imaginează-ți acum ce o să facă Ghiță când, datorită inflației, valoarea economiilor lui, a scăzut de 10,000 de ori! După ce înainte putea să trăiască liniștit, acum nu mai poate să cumpere nici măcar o firimitură de pâine!

Fii atent când auzi „re-eșalonarea pensiilor”. Asta înseamnă că Ghiță mai primește câte o felie de pâine, să nu moară de foame…

Și acum, nu fii supărat că s-a scumpit pâinea, ci pune întrebarea care trebuie! De ce banii pe care îi țin eu în mână valoreaza mai putin!? Cine controlează inflația? Cum pot să scap de influența inflației?

Aceste întrebări în loc să dea vina pe brutar, îți arată cu degetul spre tine. Și atunci tu poți face ceva în legătură cu această inflație.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *