The Tiny Dot

Clipul următor este o reprezentare mult simplificată, dar interesantă asupra modului în care funcționeaza „fluxul banilor” într-o țară 🙂

Vizionare plăcută:

4 păreri la “The Tiny Dot

 1. Ela Iliesi

  Una care sa impiedica anarhia. Ma gandesc ca totusi taxele astea le platim ca niste servicii sa functioneze, si-atunci tre sa gasim alternativa la servicii, ca sa nu mai platim taxe si totusi sa ducem cel putin la fel de buna, sa nu o dam din rau in mai rau. Si asa, sa se pastreze ordinea in societate.

  Răspunde
 2. Ilie

  Ok. Exista si solutii mai radicale, dar ca sa raspund direct la intrebarile tale.

  Problema in clip nu este ca platim taxe, ci cat platim si unde ajung banii pe care ii platim.

  Cred ca as putea sa scriu pagini intregi pe tema asta, dar sa-ti dau un exemplu concret de la noi din tara, unde noi platim la CNAS (casa nationala de asigurari de sanatate) si ca asigurati avem niste drepturi.

  Dar, uite ca a fost nevoie sa ajung la urgenta la spitalul Universitar, si acolo nu te baga nimeni in seama. Toata lumea care vine trece mai intai pe la triaj, unde ar trebui sa fie un medic de serviciu. Persoana de acolo era insa plecata sa manance ceva si sa bea cafeaua, in timp ce oamnii adusi cu salvarea stateau la coada acolo. Si nici unul nu parea sa stea confortabil…

  Inteleg ca omul trebuie sa manance si sa-si bea cafeaua, dar atunci dai prin statie ca nu mai esti acolo sa vina o persoana de backup sa-ti tina locul. Si in tot acest timp pe o plasma mare, era un mesaj „Fiecare minut conteaza pentru viata pacientului”. Ha! Ce gluma buna…

  Si atunci de ce sa platesc eu asigurare la stat, cand mai bine banii aia ii pun intr-un cont personal de urgente, la care dau access poate parintilor sau fratilor, din care sa se plateasca un cabinet privat, in functie de cum are grija de mine.

  Sunt de acord sa platesc taxe, dar atunci sa se respecte conditiile din contract! Cand ma duc la magazin nu dau banii si vanzatorul imi intoarce spatele care nu are stoc, ca nu are chef, ca este in greva si asa mai departe. Ca daca imi face asta nu mai merg acolo, si o sa dea faliment urgent.

  As prefera sa fie un formular in care sa zic pe propria raspundere ca refuz sa fiu asigurat la stat, si ca sunt capabil sa am grija de mine singur. Sau, sa pot reclama daca eu am platit abonament la salvare iar dumnealor nu au venit cand trebuia si sa-mi da banii inapoi, sau sa-mi dea banii pe taxiu si pe spitalizare.

  Dar in momenutl de fata multimea plateste si doar cativa beneficiaza 🙂

  Ca aspect pozitiv sunt din nou foarte motivat sa ma mentin sanatos si atent, sa nu fie nevoie sa ajung la urgente.

  PS: Sunt si doctori ca lumea, si ii apreciez pe cei care au avut grija de mine acum cativa ani cand m-am lovit la cap, tot la spitalul Universitar.

  PS2: Sistemul de taxe a fost creeat inital sa ajute oamenii, in caz de urgente sau pe cei mai putin norocosi, dar acum, parerea mea este ca nimeni nu stie clar cum/unde este cheltuit banul public sau daca este cheltuit in mod eficient. Iar ce este cel mai grav: tu ca platitor nu beneficiezi de serviciile pentru care ai platit.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *